Dokonalá kombinácia k jedlu

D o k o n a l á k o m b i n á c i a k j e d l u

ALEBO AKÉ VÍNO SA HODÍ K VÁŠMU JEDLU 🙂

Párovanie jedál a vín nemusí byť komplikované. Pripravili sme si pre vás jednoduchý zoznam kombinácií, ktoré vám ulahodia.

Od ľahkej až po plnú chuť

Najľahší spôsob, ako sa viete rozhodnúť, čo sa k vášmu jedlu hodí, je výber podľa plnosti chute. Ťažšie jedlá tvoria skvelý pár s ťažšími vínami a k ľahším jedlám pasujú ľahké, svieže vína.

Medzi ľahké vína radíme bublinky alebo rosé, alebo aj niektoré druhy bieleho vína (z našej ponuky je výbornou voľbou napríklad Rizling vlašský). Červené vína bývajú chuťovo plnšie, aromatické a dobrým príkladom je naša špecialita cuveé 90-60-90.

Two glasses of white wine, bottle, cheese and baguette

Rôzne druhy mäsa

K bravčovému mäsu sa vo všeobecnosti hodí červené, ale určite ho vieme skombinovať aj s bielym, ktoré doplní jeho chuť. Z našej produkcie odporúčame Chardonnay: suché biele víno, ktoré sa hodí predovšetkým k rezňom; Pálava: biele víno vhodné k sladším omáčkam ako napríklad sviečková, či Rizling vlašský, ktorý sa hodí k väčšine spôsobov úpravy bravčového mäsa. K salámam či klobáskam odporúčame aromatickejšie červené vína ako Rulandské modré alebo náš Dornfelder.

Vo všeobecnosti sa k hovädziemu mäsu (hlavne k steakom) hodí červené víno viac ako biele. Z bielych môžete siahnuť po Chardonnay, alebo po suchšom Veltlíne zelenom (predovšetkým k varenému hovädziemu). Viac však odporúčame červený Cabernet Sauvignon alebo Heroldrebe.

Pečená kačka chutí výborne s červenými vínami, ale nemusíte sa báť ani bielych. Vybrali sme pre vás dva druhy z našej produkcie, ktoré sa hodia k pečeným a grilovaným pochúťkam. Dunaj povýši zážitok z jedla na inú úroveň. Pri kačke sa nemusíte báť ani sladších bielych vín, Tramín alebo Pálava budú ideálnou kombináciou.

Ľahšie hydinové mäso konzumujeme pomerne často. Ozvláštniť toto “bežné” jedlo vám pomôžeme správnym výberom vína. Stálicou pri kuracom mäse je Chardonnay, ale určite je vhodný aj Rizling rýnsky alebo Pinot Gris. 

Ak máte chuť na diétny obed alebo večeru a siahnete po rybe, odporúčame rozhodne biele víno. Z našej produkcie ako skvelý doplnok ku sladkovodným rybám ideálne Rizling vlašský alebo Neuburské. K morským plodom svieže a ľahké Veltínske zelené.

Naše vína vyrábame šetrným spôsobom, v limitovaných množstvách a každá naša odroda je niečím špecifická. Ako hovorí staré francúzske príslovie, odroda je matkou vína, poloha a pôda je otcom vína a ročník je jeho osudom.

A tak aj k jednotlivým ročníkom pri spracovaní pristupujeme, bez nadbytočných zásahov. Myslíme si totiž, že víno by sa nemalo prispôsobovať človeku, ale človek vínu.