J e d i n e č n o s ť t e r r o i r M a l ý c h K a r p á t

osobitosť miesta

J e d i n e č n o s ť t e r r o i r M a l ý c h K a r p á t

Snažíme sa orientovať na odrody, ktoré patria do Malokarpatskej vinárskej oblasti a dávajú tak možnosť vzniku vínam typickým pre tento malebný kraj. Základom nášho vína je hrozno výnimočnej kvality, ktoré starostlivo vyberáme. Ponúkame sortiment tradičných odrôd ako napríklad Veltlínske zelené, Rizling vlašský či rýnsky alebo Pálava. 

Našou špecialitou sú však vína z netradičných a málo pestovaných odrôd  
ako Siegerrebe, Bacchus, Neuburské, Sauvignon super či Aurelius.

 

malokarpatský región

J e d i n e č n ý a n e o p a k o v a t e ľ n ý

A farmer walks through his vineyard harvesting grapes in french

Na malom území sa nachádza nezvyklý koncentrát pôd odlišujúcich sa svojím geologickým zložením. Vinohrady s jedinečným terroir porodili odrodovo jasne vyhranené vína, ktoré sa od stredoveku vyvažovali zlatom. Pestovanie viniča siaha vo Viničnom do 12. storočia a na tejto tradícii hrdo staviame aj my. 

"Ako hovorieval moj pradedo: Víno sa rodí vo vinohrade. A preto viem, že len kvalitné hrozno môže byť základom dobrého vína. "

– Martin Ulrich, majiteľ

sven-wilhelm-2cRXSWyMHA8-unsplash(1)
naše VINICE

P e s t o v a n i e v i n i č a

Snažíme sa zdôrazniť osobitosť miesta, v ktorom sa hrozno urodilo (terroir).

Zakladáme si na mieste pôvodu hrozna a chceme ponúkať iba prvotriednu kvalitu, preto na výrobu našich vín využívame hrozno z našej vinice alebo dopestované výhradne lokálne. Orientujeme sa na odrody, ktoré patria do Malokarpatskej vinárskej oblasti a dávajú tak možnosť vzniku vínam typickým pre tento malebný kraj. Chceme pre naše vína zachovať osobitú krásu regiónu, ale zároveň hľadáme nové smery v oblasti netradičných odrôd či sladkých botrytických vín.

technológie

N a š i m i r u k a m i p r e j d e k a ž d á b o b u ľ a h r o z n a

Víno je náš život. Hrozno oberáme a triedime ručne, kvalita hrozna je pre nás najdôležitejšia.

Na tradície sme nadviazali modernými technológiami, s rešpektom a úctou k tradičným postupom. V našich vínach sa snažíme zdôrazniť osobitosť miesta (terroir), vďaka čomu sa dokážu prejaviť v plnej svojej kráse.

Využívame technológiu riadeného kvasenia, ktorá ponecháva vo víne typickú chuť a vôňu našich odrôd. Okrem nerezových tankov, kde vyzrievajú svieže biele a ružové vína, červené zrie v klasických drevených barikových sudoch.

grape harvesting and grapes scissors in a basket
Botrytické vína

N i e j e p l e s e ň a k o p l e s e ň

Vínnu révu môže pri dozrievaní napadnúť špecifický druh plesne, šedá pleseň rodu Botrytis cinerea. Pri splnení určitých podmienok sa táto šedá pleseň vyvíja v “ušľachtilú pleseň”, ktorá miluje ranné hmly striedajúce teplý a suchý slnečný deň. Popoludňajšie slnečné lúče spomaľujú rast plesne a pomáhajú zosychaniu bobúľ, v ktorých sa pomaly koncentrujú cukry, kyseliny a aromatické zložky. Jednotlivé bobuľky hrozna sú napádané v rôznom čase a pre dosiahnutie najlepšej kvality ich zbierame ručne. Oberáme len dokonale zoschnuté hrozno, často aj po jednotlivých bobuliach. V niektorých rokoch sa vhodné podmienky pre vývoj ušľachtilej plesne nevytvoria vôbec, preto sú botrytické vína veľmi špeciálne.

Len ťažko sa dajú popísať, najlepšia je vlastná skúsenosť. Vína, vyrobené z tohto hrozna majú jantárovú farbu, sú plné, lahodne sladké a poznáme ich podľa unikátnej intenzívnej a komplexnej chuti a vône medu, marhúľ, pomarančovej kôry a karamelu. V našej ponuke máme botrytické Dievčie hrozno, Devín, Chardonay aj Rizling.

zážitky

Vychutnajte s nami širokú škálu vín

O víne by sme vedeli rozprávať celé dni, ponúkame vám aj možnosť súkromnej degustácie s majstrom vinárom. K ochutnávke vám radi zabezpečíme aj niečo tradičné na „zahryznutie“ :-). 
Prosíme Vás však o rezerváciu termínu vopred (min. 5 osôb). Kapacita našej degustačnej miestnosti je 15 osôb. Tešíme sa na Vašu návštevu. Na zdravie!