Čo znamená pri víne sur-lie

Č o z n a m e n á p r i v í n e s u r - l i e

 

Ako napovedá už samotný názov, metóda sur-lie je špecialitou z Francúzska, má hlbokú tradíciu predovšetkým v Burgundsku či v Champagne pre najexkluzívnejšie šumivé vína na svete.

Jedným z  príkladov ako dodať vínu originalitu je metóda „sur-lie“.

Aby sme úplne dokázali pochopiť koncepciu sur-lie, musíme najprv pochopiť, čo sú kaly (sur „lie“ je francúzsky výraz „na kaloch“). Zjednodušene povedané, kaly sú väčšinou mŕtve bunky kvasiniek, ktoré existujú ako vedľajší produkt fermentácie. Akokoľvek sa to môže zdať zvláštne, kaly sa používajú v bielych a šumivých vínach na dodanie blahodarných textúr a chutí.

Počas dozrievania sur-lie sa kaly rozkladajú, čím sa do vína uvoľňujú cukry a bielkoviny, a tak sa zvýrazňujú charakteristické vône a chute. Okrem toho sa uvoľnené bielkoviny spájajú s tanínmi, čo zjemňuje chuť vína. Biele a šumivé vína zrejúce na kaloch sú často popisované ako krémovejšie, bohatšie, plnšie alebo s väčšou hĺbkou a komplexnosťou chuti. Okrem pridania akejsi krémovitosti, uvoľňovanie mastných kyselín pridáva vínam aj na chuti a aróme. Príchute a arómy, ktoré sa bežne spájajú s takýmito vínami, zahŕňajú arómu podobnú chlebu, vôňu podobnú syru a kvetinovú vôňu podobnú baze či niekedy sladkú, orieškovú arómu.

Ako dlho dozrievajú vína sur-lie?

V závislosti od vína môže dozrievanie kalov trvať 3-4 mesiace alebo až niekoľko rokov. Vinári využívajúci metódu sur-lie musia pracovať veľmi opatrne, pretože príliš dlhé ponechanie nedotknutých kalov na dne nádoby môže vo víne vytvoriť nežiaduce arómy (skazené vajce, síra). Aby sa tomu vyhli, mnohí výrobcovia používajú tzv. „bâtonnage“, inak známu ako miešanie kalov. Miešaním častíc počas procesu starnutia sa minimalizuje riziko tvorby sírovodíka a zabezpečuje homogénny kontakt vína s kalmi.

Výsledkom je víno pre náročných

Základom všetkého je kvalitné hrozno. Najvhodnejšie odrody na spracovanie metódou sur lie sú Pinot blanc, Pinot gris a Chardonnay, ale aj iné odrody, ktoré môžu kvasiť priamo v sudoch. Táto metóda je pre naše Chardonnay či Sauvignon mimoriadne dôležitá, zjemňuje celkový pocit v ústach a dodáva do konečného produktu textúru a rovnováhu. Metóda sur-lie významne predlžuje aj životnosť vína, pri správnom skladovaní väčšinou až dvojnásobne.