Vínom k zdraviu

V í n o m k z d r a v i u

Aké priaznivé účinky má víno pre zdravie?

Ľudia pijú víno už stovky rokov a výskumy potvrdzujú, že pitie vína s mierou – približne pohár denne – ponúka niekoľko výhod. Červené víno, samozrejme s mierou, je dlhodobo považované za prospešné  pre srdce. Obsahuje antioxidanty. ktoré pomáhajú predchádzať ochoreniu koronárnych artérií, čo je stav, ktorý vedie k infarktu. Tieto antioxidanty v môžu zvýšiť hladiny “dobrého cholesterolu”.

Resveratrol (antioxidant v červenom víne) môže pomôcť zabrániť poškodeniu krvných ciev či vzniku krvných zrazenín. Resveratrol v červenom víne pochádza zo šupky hrozna používaného na výrobu vína. Keďže červené víno kvasí so šupkami hrozna dlhšie ako biele víno, červené víno obsahuje viac resveratrolu. Ak si teda vychutnáte pohár červeného vína k večeru, jeho umiernené pitie môže zlepšiť zdravie vášho srdca.

Víno obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové vlastnosti. Mnoho potravín má schopnosť zmierniť zápal a víno je považované za jednu z nich. 

Výskumníci z Izraelského technologického inštitútu zisťovali, ako je to s konzumovaním vína naozaj. Ich cieľom bolo zistiť, aké účinky má víno na naše cievy. Prišli k záveru, že keď človek pije víno 21 dní po sebe, jeho prietok krvi v cievach sa výrazne zlepší. Denná liečba jedným pohárom vína tak môže byť naozaj priaznivá. Navyše pomáha prevencii voči kardiovaskulárnym ochoreniam a znižuje cholesterol.

Prečo ľudia vôbec začali piť víno? Už samotnú príčinu začiatku pitia vína hľadajme v ochrane zdravia. V minulosti bola totiž voda často kontaminovaná a piť skvasený mušt bolo bezpečnejšie, pretože časť baktérií a vírusov bola vďaka obsahu alkoholu odstránená.

Víno je prospešné aj z hľadiska funkcie mozgu a udržuje ostrú pamäť. Podľa výskumu resveratrol inhibuje tvorbu beta-amyloidového proteínu, kľúčovej zložky v plakoch v mozgu ľudí s Alzheimerovou chorobou. Ukázalo sa, že keď človek pije víno, pomáha mu tento nápoj k tomu, aby mu neuróny v mozgu pomalšie odumierali. Je možné, že by sme v budúcnosti vďaka nemu aj zmúdreli? 🙂

Že je víno zdravé, vieme od nepamäti

Reguluje hladinu cukru v krvi. Výskum ukázal, že subjekty, ktoré užívali 250 mg doplnkov resveratrolu raz denne počas troch mesiacov, mali nižšie hladiny glukózy v krvi ako tie, ktoré tak neurobili. Resveratrol tiež kontroluje hladinu cholesterolu a systolický krvný tlak.

Znižuje riziko rakoviny. Pravidelná a striedma konzumácia červeného vína môže účinne znížiť riziko niektorých typov rakoviny, ako napríklad karcinóm hrubého čreva či prostaty alebo vaječníkov atď. 

No a nakoniec ničo úplne obyčajné, pomáha liečiť bežné prechladnutie. Antioxidanty prítomné v červených vínach liečia bežné prechladnutie, pretože chránia bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri prechladnutí.

Nadmerné pitie alkoholu môže mať na organizmus množstvo negatívnych účinkov, medzi ktoré patrí cirhóza pečene, priberanie atď. Môže dokonca predstavovať ohrozenie života. To však neznamená, že si raz za čas nemôžete dopriať pitie svojho obľúbeného červeného vína. V ideálnom prípade by to nemalo byť viac ako 1-1,5 pohára denne pre ženy a 1-2 poháre denne pre mužov.

Nie vždy je potrebné konzumovať víno len po pohári. Môžete ho použiť ako prísadu do jedla alebo si pripraviť omáčku z červeného vína na večeru a stále ťažiť z rovnakých výhod. Červené víno má tiež množstvo ďalších zdravotných výhod, pomáha napríklad aj pri bolestiach hlavy.